naar blogoverzicht

Herfstkleuren van boven met drone-fotografie

Drone-fotografe Elise Ton laat de herfst ervaren zoals velen hem niet kunnen zien.

Met haar drone fotografeert Elise Ton de herfst boven de Hollandse Biesbosch bij Dordrecht en het Mastbos bij Breda. We bespreken drie bijzondere beelden uit haar portfolio.

Clublid Elise Ton fotografeert vanuit de lucht. Met haar drone gaat ze regelmatig op pad om unieke beelden te maken. Het gaat haar niet om het vliegen of om de techniek zoals ze bij andere drone-enthousiastelingen wel ziet. Sinds zij zich verdiepte in dronefotografie is zij anders naar de wereld gaan kijken. "Nederland is echt veranderd voor mij, ik zie beelden die andere mensen niet zien" aldus Elise.

Ik vraag Elise waarom ze zo gefascineerd is door het fotograferen vanuit de lucht. Ze hoeft er niet lang over na te denken. "Fotograferen vanuit de lucht geeft een rustiger beeld. Je ziet minder de drukke of storende details. Als je zo om je heen kijkt zijn er veel dingen die afleiden."
"Opgeruimder?", vraag ik. "Ja precies dat, opgeruimder en daardoor vind ik de foto's mooier."

 

 

Hollandse herfstBossen

Met de beelden al in haar gedachten rijdt Elise naar twee Nederlandse bossen. Ze begint in het Mastbos bij Breda en daarna in de Hollandse Biesbosch bij Dordrecht. Het levert zeer geslaagde beelden op waarin de kleuren van de herfst mooi uitkomen. 

Mastbos, Breda

Elise vertelt: "Het was zondag en ik moest en zou vandaag weer een foto met mijn drone gaan maken. Misschien denk je, ‘wat is er zo bijzonder aan een dronefoto maken?’. Nou, niet super veel, maar er komt meer bij kijken dan een gewone foto op de grond. De batterijen van een drone zijn snel leeg, dus een goede voorbereiding is belangrijk. Je hebt relatief kort de tijd voor een foto. IK zorg altijd dat ik meerdere opgeladen batterijen bij me heb.

De weersomstandigheden zijn sterk van invloed op wat je kunt bereiken. Het regende en daar kan mijn drone niet tegen. Ook wanneer er al een klein beetje wind staat is het eigenlijk een te groot risico om je drone de lucht in te sturen. Op deze zondag regende en waaide het, maar ik was vastbesloten. Ik zou mijzelf niet zijn als ik erop stond dat er vandaag weer een mooi plaatje geschoten moest worden. Lets drone!

Ik hoop altijd dat ik tevreden ben over de gemaakte foto's, het kiezen van een goede locatie is daarom belangrijk. Ik vind het erg moeilijk om steeds weer een nieuwe, uitdagende plek te vinden waar ik een mooie foto vanuit de lucht zou kunnen maken.

Vanwege de herfst besloot ik naar het Mastbos bij Breda te gaan. Hier was ik eigenlijk nog nooit geweest. In het weekend zie ik vaker foto’s voorbijkomen van mensen die gaan wandelen in het Mastbos, het leek mij aanvankelijk wel een beetje saai. Echter, toen ik hier eenmaal aankwam was ik erg verbaasd. Wat een prachtige kleuren! En nog niet eens uit de lucht bekeken maar gewoon toen ik daar rondliep,  het was rood, oranje, groen, geel en soms zelfs een beetje paars. Werkelijk prachtig!

Eenmaal tijdens het wandelen zag ik een klein meertje. Ik wilde al hele lange tijd een foto met een meer tussen de bomen, maar dit is best lastig te vinden. Dit meertje was ook wel heel erg klein en ik had dan ook niet verwacht dat ik hier een mooie foto van zou kunnen maken. Maar toch, toen ik het meertje van boven bekeek, maakte het niet uit dat het erg klein was. Dit meertje, tussen de bomen, leek van boven net een scenario uit een sprookjesboek. Een foto die ik graag met jullie deel."

 

 

Mastbos Breda

Elise vertelt: "Tot slot had ik al in mijn hoofd dat ik heel graag nog een foto wilde met alleen maar bomen, vooral nu met alle herfstkleuren.

Toen ik boven het meertje hing, en uiteraard weer voor een top-down view ging, heb ik met mijn drone ook even om me heen gekeken. In de verte zag ik een mooi, helemaal volgegroeid, kleurrijk stukje bos.

Hier ben ik vervolgens op gevoel heen gelopen en geloof me, mijn richtingsgevoel is niet zo goed. Hoewel je te maken hebt met een drone, het is wel fijn om enigszins in de buurt te zijn van de plek die je fotografeert. Je drone kan redelijk ver vliegen, ik dacht ongeveer 300 meter vooruit en 300 meter de lucht in. Ik weet het niet precies eigenlijk, ik houd me niet bezig met de technische aspecten van dat apparaat. Wanneer je te ver van je drone weg bent, krijg je al snel meldingen en wordt de verbinding verbroken. Dat is niet zo fijn, omdat je dan bang bent dat je je drone nooit meer terug ziet. Een goede drone weet echter via GPS weer terug te vliegen zodat de verbinding herstelt.

Maar goed, ik ben dus aangekomen op de plek waar ik al eerder van zag dat het goed volgegroeid en kleurrijk was. Hier liet ik mijn drone weer opstijgen en wederom ontstond er een kleurrijk tafereeltje toen ik met mijn drone naar beneden keek.

In het Mastbos baalde ik er van dat ik nog geen visitekaartjes had. Er kwamen veel mensen naar me toe om te vragen wat ik aan het doen was en wilden graag meekijken op mijn telefoon, daar zie je namelijk op wat de drone ziet. Soms is het fijn om op een uitgestorven stukje te dronen, zodat je lekker je gang kunt gaan.

Echter, soms is het leuk om op wat meer ‘toeristische’ plekken te zijn, omdat mensen altijd heel positief reageren op wat ze zien. Ze zijn erg nieuwsgierig en zijn vaak verrast dat ze een vrouw met een drone zien. Ik ga soms met een vriend op pad, en de blikken die mensen hebben wanneer blijkt dat ik de drone bestuur, zijn goud waard!

De foto is een heel fijn beeld geworden waarin de herfstkleuren erg spreken. Ik kon weer tevreden naar huis!"

 

 

Hollandse Biesbosch, Dordrecht

Elise vertelt: "Op het moment dat ik deze foto nam, was het een druiligere, bewolkte dag. Ik was vrij en het was echt een dag om lekker binnen te blijven, alleen had ik hier geen rust voor. Ik wil altijd foto’s maken. Deze ochtend dacht ik na over een nieuwe locatie waar ik foto's zou kunnen maken.

Bladerend door mijn Instagramaccount bedacht ik mij dat ik iets blauws wilde op mijn foto. De foto’s van de afgelopen dagen lieten voornamelijk bomen zien. Daarnaast wilde ik graag minder structuur en meer effenheden.

Omdat ik vandaag niemand had die met mij mee kon om te gaan dronen, wilde ik graag in de buurt blijven. Toen besloot ik om naar de Hollandse Biesbosch bij Dordrecht te gaan. Ik herinnerde me dat daar een meertje is waar ik vroeger vaak zwom. Toen ik daar eenmaal aankwam was ik er nog niet van overtuigd dat ik hier een mooie foto zou kunnen maken. Het was grauw en donker. Ik was de enige op dat moment bij het meertje en vroeg me wel even af waar ik mee bezig was.

Het was alsof de wereld een beetje aan me voorbij ging totdat ik mijn drone de lucht in stuurde en naar beneden keek. Al binnen 50 meter ontdeke ik een paradijsje. Ik keek met mijn drone helemaal recht naar beneden, ook wel een top-down view genoemd. De plek die ik had uitgekozen liet een groepje bomen zien die met elkaar in het water van het meertje stonden. Direct wist ik dat ik hier een mooi plaatje van kon schieten. Aan de slag!

Als ik nu terug kijk naar deze foto, ben ik hier nog steeds tevreden over. De kleuren spreken me enorm aan. De mooie, afwisselende herfstkleuren, in contrast met het donkerblauwe water, geven mij steeds weer een beetje blijdschap als ik hiernaar kijk. Het ogenschijnlijke grauwe, uitgestorven meertje, blijkt van boven af een sprookje."

 

 

 

"Ik zie Nederland echt heel anders
nu ik een drone bezit.
Ik breng in beeld wat veel
andere mensen niet kunnen zien."

 

Ik praat nog even door met Elise en vraag haar of ze vaker zou willen vertellen over haar ervaringen in dronefotografie. Ze regeert enthausiast.

Elise: "Met dronefotografie breng ik in beeld wat veel andere mensen niet kunnen zien. Dat wil ik natuurlijk wel graag delen. Wat mij betreft zouden meer mensen dit moeten ervaren en daar wil ik wel een rol in spelen.”

“Laatst ontmoette ik een man die al zijn hele leven gepassioneerd met geografische kaarten bezig was. Dronefotografie zou hij niet zomaar oppakken maar hij vond de foto's wel fasinerend. Dat zal voor anderen ook zo gelden. Het is nu nog een drempel om deze wereld in te stappen. Binnenkort zal ik op Fotowedstrijd.club meer vertellen over mijn ervaringen als startend dronefotograaf. Let’s drone!"

 

Binnenkort lezen we dus meer van Elise. Ik zie er naar uit. Volg alvast haar instagram account @elisetonphotography58
Leuk artikel?
Geef hartjes.

Lees meer over Coen

Hij schrijft vanuit zijn passie voor fotografie over de technische kant van fotograferen en beeldbewerking. Naast Fotowedstrijd.club is Coen Art Director en User Experience Designer bij een internetbureau.

Choose your Reaction!
arrow