naar blogoverzicht

Hoe Gabriël Geluk landschappen fotografeert

Fotografie als een manier van expressie en een andere kijk op de wereld

Hoewel de fotowedstrijden op Fotowedstrijd.club anoniem verlopen, zitten er wel degelijk echte mensen achter die echte foto's maken. Aan de hand van enkele vragen en antwoorden krijgen we een kijkje in de keuken van de fotograaf achter de foto's. Deze keer: Gabriël Geluk, een landschapsingenieur met een passie voor fotografie.

 

WANNEER BEGON BIJ JOU DE INTERESSE VOOR FOTOGRAFIE?

Ik begon met fotograferen op mijn 16e. Ik leende de Pentax MX van mijn broer en wilde landschappen en architectuur vastleggen. 


MET WELKE CAMERA BEN JE OOIT BEGONNEN EN WAARMEE FOTOGRAFEER JE NU?

Na de Pentax MX van m'n broer kwam ik via enkele jaren fotograferen met Contax terecht bij Nikon SLRs. Momenteel fotografeer ik met Nikon D7000 en de Nikon Coolpix A.


VAN WIE HEB JE VEEL GELEERD?

Ik leerde in het ebgin veel van mijn broer in de manier waarop hij naar landschappen kijkt. Ook leerde ik van vriend en oud-collega Martijn het op verschillende manieren benaderen van perspectief en andere technieken.


WAT BETEKENT FOTOGRAFIE VOOR JOU?

Fotografie is voor mij een manier van expressie en een andere kijk op de wereld om me heen.

 

WAT IS JOUW MOTIVATIE OM TE FOTOGRAFEREN, WAARDOOR KRIJG JE ELKE KEER WEER ZIN OM JE CAMERA TE PAKKEN?

Mensen laten zien hoe ik die plek en situatie (het moment dus) heb ervaren. Maar ook voor herinneringen voor mezelf wat ik beleefd heb.

 

WELKE THEMA'S FOTOGRAFEER JE HET LIEFST?

  • Macro
  • Flora (planten)
  • Landschappen
  • Steden
  • Architectuur
  • Familie
  • Straatfotografie
  • Transport & Verkeer
  • Reizen


ALS JE 3 FOTO’S UIT JE PORTFOLIO MAG KIEZEN ALS FAVORIET, WELKE ZIJN DAT DAN EN WAAROM PASSEN DIE FOTO'S BIJ JOUW FOTOGRAFIESTIJL?

 

Roeiboot op de Loire

Dit is een roeiboot op de Loire om 22:30u 's avonds. Hier probeer ik de verstilde sfeer van de rivier vast te leggen, voor mij een bijna sereen moment in een hectische vakantie.

 

Bloembollen uit de grond, het voorjaar is begonnen!
Lekker vrolijke foto van bollen, het voorjaar is begonnen! Soms hoef je geen echt macrowerk of weidse foto's te maken om de sfeer van het moment over te brengen.

 

Wandelaars op het strand van Monster
De voortsjokkende mensen op het strand bij Monster en het sombere weer kunnen soms mooie resultaten geven. Ik zet mensen niet zo snel dichtbij op de foto, daar ben ik misschien te verlegen voor. Maar de mensen geven bij deze foto wel schaal aan het beeld.

 

WAAR HAAL JIJ JE FOTOGRAFIE-INSPIRATIE VANDAAN?

Ik haal mijn inspiratie uit publicaties en tijdschriften, maar ook uit schilderkunst en uiteraard het moment. Soms is er een mooi belicht stukje landschap dat vraagt om vastgelegd te worden!

 

WELKE FOTOGRAFEN VOLG JE GRAAG EN WAAROM?

Ondanks dat ik geen echte portretfotograaf ben kijk ik graag naar Anton Corbijn (ook zijn video/filmwerk) en Tom Hoffman. Fantastisch hoe ze beide op hun eigen manier de emotie over weten te brengen.

 

KUN JE ONS VERTELLEN OVER HOE JIJ FOTOGRAFEERT? 

Elk moment vraagt om een andere aanpak. Ik begin wel altijd met de vraag: wat wil ik overbrengen en hoe maak ik de foto interessant genoeg. Daarna probeer ik een paar standpunten uit als de situatie het toelaat. Maar spontane foto's die snel genomen zijn kunnen soms heel goed uitpakken.

 

WAT TRIGGERDE JOU OM MEE TE DOEN MET FOTOWEDSTRIJD.CLUB?

Ik ben toch nieuwsgierig naar hoe mijn foto's door onbekenden worden gewaardeerd.

 

WAT IS HET BELANGRIJKSTE WAT JE DE AFGELOPEN JAREN GELEERD HEBT IN FOTOGRAFIE?

Vooraf nadenken over wat je wilt vastleggen bepaalt in sterke mate het eindresultaat. Zomaar wat wegknippen levert zelden interessante foto's op.

 

WAAR DROOM JE VAN MET BETREKKING TOT FOTOGRAFIE?

Tijd genoeg hebben (nemen) om werkelijk de juiste situatie, lichtomstandigheid en expressie te hebben voor een briljante foto.

 

WAAR KUNNEN WE MEER VAN JOU OF JE WERK ONLINE VINDEN?

Op mijn profielpagina van deze site. :-)0
Leuk artikel?
Geef hartjes.

Lees meer over Martijn

Martijn fotografeert al sinds zijn 12e met Canon. Ging van fotorolletje naar digitaal compact en via 3 spiegelreflexen naar smartphone-only. Momenteel fotografeert hij het meest met iPhone en pakt hij steeds vaker bewust zijn systeemcamera. Hij is eigenaar van Fotowedstrijd.club en daarnaast grafisch ontwerper en marketeer bij een internetbureau.

Choose your Reaction!
arrow