naar blogoverzicht

Je fotografie nieuw leven inblazen met smartphonefotografie

Argumenten als gewicht, grootte en kosten zorgen ervoor dat de camera in de kast verdwijnt en de smartphone mee op pad gaat. Wat doet dat met je fotografiehobby?

Vier jaar geleden, in de zomer van 2014, verkocht ik al mijn cameraspullen. Body, objectieven, statieven, tassen, flitser, LED-panelen en zelfs de geheugenkaartjes. Waarom? Omdat ik steeds vaker koos voor het gemak van mijn smartphonecamera. Ik stelde me voor hoe het zou zijn als ik nooit meer hoefde na te denken over welke camera ik mee naar buiten nam. En welk objectief ik thuis zou laten. Wel of geen statief mee. Het leek me een verademing om een nieuw leven te beginnen als smartphonefotograaf. En een hele toffe uitdaging! 

Mijn Canon EOS 550D was geen professionele camera, meer een toestel net boven het instapmodel. Het was meer dan voldoende voor geweldige foto’s, vooral in de combinatie met een professioneel Canon EF 24-105 objectief. Alle toebehoren heb ik met zorg uitgekozen. Vaak in overleg met Coen over wat het beste zou zijn. Maarja, als je het steeds minder gebruikt zoals ik, heb je er niet veel aan. Op dat moment was het wijs om m'n fotohobby onder de loep te nemen. 

 
Ik koos ervoor om m'n fotografie naar een hoger plan te tillen, met minder spullen. Ik verkocht alles wat zo handig en fijn was om me vervolgens volledig te storten op iPhone Only Photography, een serieuze hobby waar het niet gaat om je camera, maar om wat je ziet en wat je wilt vertellen. Daarin ben ik niet de enige, want veel anderen zijn me al voorgegaan. Vaak ook beroepsfotografen, die in hun vrije tijd en vakanties niet met werkgereedschappen willen rondlopen. Zij werden de voorlopers van de smartphonefotografie. Zo leerde ik bijvoorbeeld veel van fotograaf David Molnar, die er zelf een online cursus voor aanbiedt.
 
'Fietsen op het strand', Schiermonnikoog
Fietsen op het strand, Schiermonnikoog. Ik heb net zo lang gewacht tot alleen fietsers in beeld waren, zonder andere mensen zoals wandelaars.
 
 

Gerichter op zoek naar een goede compositie

We zijn nu vier jaar verder, het is 2018. Het heeft me veel gebracht. Ik heb anders leren kijken en andere leren fotograferen. Met een smartphonecamera mis ik de zoomlens, dus ik leerde vaker een paar stappen naar voren te zetten. Ook weer niet te dichtbij, want dan krijg je vertekening, met kromme lijnen van gebouwen of grote neuzen bij mensen. Ik miste ook een groothoeklens, dus ik moest vaker een stap achteruit doen om grotere composities passend te krijgen. Dat laatste heb ik vrij snel getackled met een Olloclip opzetlensje, dat je met gemak over je telefooncamera schuift. Met één setje kon ik 10x en 15x macro’s maken, fisheye-foto’s en groothoekfoto’s. Er zijn ook zoomlensjes, maar de zoomfactor vind ik te beperkt om je het gewenste resultaat te geven.

 
Macro naaktslak
Naaktslak. Een van m'n eerste macrofoto's met de Olloclip: een opzetlensje voor iPhone dat macrofoto's mogelijk maakt.

 

Met of zonder opzetlensjes; met smartphonefotografie moet je sowieso gerichter op zoek naar een goede compositie die interessant genoeg is, ook voor anderen. In het begin waren m’n foto’s nog van uiteenlopende onderwerpen en composities. Naarmate de hoeveelheid foto’s groeide, ontstond er een rode draad in het geheel. Ik ontdekte dat ik steeds vaker keek naar kleine dingen die opvielen. Van een opvallend paarse voordeur tot felgele lijnen op een loodsdeur. En van straatmeubilair tot interieurdetails zoals kapstokken of interessante plafonds. Ik vond het een boeiende ontwikkeling. Ik maakte er een sport van om onderwerpen zo minimalistisch mogelijk te fotograferen. Eenvoud vanuit een minimalistisch perspectief, noem ik het zelf.

 
Pony
Een pony kun je volledig in beeld nemen, maar ik vind het interessanter om me te beperken tot het minimale. 
 
 

Bewerken en delen

Met smartphonefotografie komt het er op neer dat je met elke smartphone kunt fotograferen. Voor mij is dat de Apple iPhone. Toen ik m’n spiegelreflex verkocht, fotografeerde ik met de iPhone 5s. Fantastische camera, maar door de beperkte hoeveelheid pixels (8 megapixel) bleef er weinig over als je foto’s wilde bijsnijden. En bijsnijden moet je als je een zoomlens mist. De fotokwaliteit werd beter met de iPhone 6s. Ik verkocht de 5s en nam de 6s, puur voor de camerakwaliteit. Vanaf dat moment nam m’n 'nieuwe leven' pas echt een vlucht. Overigens is de foto van de pony hierboven de eerste foto die ik met de 6s maakte, in 2016.
 
De iPhone is voor mij de ideale smartphonecamera. De lens was beter. Het aantal megapixels steeg naar 12, hij stelde supersnel scherp en meer van dat soort voordelen. Maar doordat ook het scherm flink beter was dan m’n vorige smartphone, werd ook de bewerking van foto’s prettiger. Het scherm was groter en helderder. En foto’s kon je sneller openen, bewerken, opslaan, exporteren. Een verademing!
 
Erasmusbrug
Stedentrip Rotterdam, zonder spiegelreflex en mèt een smartphone. Anders kijken, meer proberen en gebruik maken van veel ruimte rondom je onderwerp, zodat het extra krachtig uitkomt, zoals deze Erasmusbrug tegen een knalblauwe achtergrond.
 
Ik gebruikte diverse apps voor de bewerking van de foto’s, waarvan Snapseed m’n favoriet is vanwege de vele mogelijkheden. Ik gebruikte ook VSCO, maar daar had ik teveel handelingen voor nodig om de foto naar m’n zin te maken. In de tussentijd werd ook Instagram beter en uitgebreider. Vooral makkelijker en sneller. Nadeel van Instagram is dat je een bewerkte foto moet publiceren om hwm te kunnen bewaren. Ik gebruik dus vaker Snapseed, die geeft me het meeste gemak en ik wijk soms uit naar Lightroom of Photoshop Fix. Ik zet vaak kleuren wat extra kracht bij en breng wat meer contrast in het beeld. 
 
 

Weer even proeven van de spiegel

In 2016 begon het te kriebelen. Ik gebruikte al twee jaar alleen m’n telefooncamera. Hoe zou het zijn als ik weer met een echte spiegelreflexcamera (pook wel DSLR genoemd) op stap zou gaan? Ik besloot een camera te huren bij Foto Konijnenberg en het gewoon eens te testen tijdens een vakantie op Texel.
 
In het begin was de camera even wennen. Ik vergat 'm soms mee te nemen als we op pad gingen. Oeps! Maar de voordelen werden meteen weer duidelijk: een DSLR heeft gewoon de beste kwaliteit in beeld, in kleur, in snelheid. Goede foto’s met amper ruis bij weinig licht en achteraf kunnen bijstellen van RAW-bestanden. Objectieven wisselen, ook weer fijn! En bewogen foto’s zijn met een spiegelreflex je eigen keuze, terwijl het bij de smartphone ongemakkelijke toeval was. 
 
Touwen op Texel
Kijk, zo'n foto als deze maak je alleen met een spiegelreflex. De achtergrond is zo mooi zacht en wazig, dat lukt je nooit met een smartphone. Opvallend was dat ik met de gehuurde spiegelreflex op dezelfde manier naar dingen keek als met mijn iPhone: zoekend naar minimalistische beelden. Zoals ook deze touwen.
 
Reddingscapsule
Deze reddingscapsule staat op Texel. Je kunt de hele capsule in beeld nemen, maar deze uitsnede met de tekst leek me veel interessanter.
 
Het huren van een camera met objectief voor twee weken is niet goedkoop. Ik vond het vooral leuk om weer eens mee aan de slag te zijn en te kijken wat ik mis. Maar m’n besluit stond vast: ik blijf bij smartphonefotografie, ondanks dat de spiegelreflex belangrijke pluspunten heeft.
 
 

Redenen voor 'smartphone only' fotografie

Je hebt ‘m altijd bij je

Cliché, maar waar. Zelfs als je altijd je camera meeneemt, zijn er momenten dat je 'm thuis laat. Als je naar je werk gaat bijvoorbeeld. Of tijdens een rondje hardlopen. Je smartphone gaat altijd mee. Snelle shots of goed uitgebalanceerde composities, veel of weinig inspanning voor een foto: het kan allemaal met het grootste gemak. 
 
Slot
Ik liep langs een entree van een flat. Daar zat dit slot op een rode wand, waarmee je de schuifdeuren kunt openen. Een ogenschijnlijk simpel ding, voor mij perfect voer voor een minimalistisch plaatje met m'n iPhone.

 

Kwaliteit 90% goed genoeg

De kwaliteit van smartphonefoto’s is in veel gevallen goed genoeg. Een iPhone met 8 megapixel was okee, maar 12 megapixel of meer maakt het alleen maar beter: niet dat de pixels zo belangrijk zijn, maar je kunt bijsnijden zonder veel verlies van kwaliteit. Voor online gebruik van je foto’s is de beeldkwaliteit hartstikke goed. Voor grote prints in je interieur heb je betere kwaliteit nodig, maar hoe vaak maak je nou een print voor aan je muur?
 
Klimop
Deze klimop is geen kwaliteitfoto. Toch is het een gaaf plaatje, maar dat komt meer door de compositie, de keuze om alleen deze uitloper te fotogarferen. De mindere kwaliteit van het beeld neem je dan snel voor lief. Prima voor online gebruik, ongeschikt voor scherpe afdrukken.

 

Direct bewerken, publiceren en delen

Met smartphonefotografie kun je direct nabewerken. En vervolgens je foto’s delen via WhatsApp, sociale media of publiceren op je portfolio. Ook dat is een pluspunt. Waar je voorheen eerst naar huis moest om je camera aan je laptop te knopen, bestanden over moest zetten, selecteren, bewerken en exporteren, kun je dat nu in veel minder tijd.
 
Interieur
Een nieuwe bibliotheek in Zwolle, dat met half geverfde muren in felle kleuren een speelse uitstraling geeft aan de afdeling kinderboeken.
 
 
 

Redenen om je spiegelreflex wél te houden

Zoom

Bepaalde foto's kun je niet meer maken met je smartphone. Je kunt niet inzoomen zoals met een 200mm tele-objectief voor een mooi macro, tenzij je met een macrolensje werkt op je telefoon. Ook de foto's van je kinderen of je vrienden worden anders. Je kunt ze niet meer van een afstandje fotograferen zoals ze zijn. Je moet dichterbij komen, dus verstoor je het schouwspel. Foto's worden minder spontaan. Wil je dus dit soort foto’s blijven maken, hou dan vast aan je spiegelreflex, want anders ga je het echt missen.
 
Kind bij aquarium
Met een spiegelreflex kun je inzoomen op je kinderen zonder ze te storen. Een gemis bij de smartphone, maar fijn om bij de huur van een camera weer eens te kunnen doen.

Scherptediepte

Ik mis het gemak van een objectief dat prachtige scherptediepte geeft in m’n foto’s. Of de mooiste bokeh maakt bij lamplicht. Je hebt er echt een betere lens voor nodig dan het kleintje in je smartphonecamera. Zelfs de nieuwste Galaxy S9 van Samsung, dat een fysiek diafragma heeft, kan het maar heel beperkt. Echt mooie wazige achtergronden krijg je alleen met een spiegelreflex. Punt.
 
Kwal op strand
Mooie scherptediepte krijg je alleen van een goed objectief. En een goed opjectief zit op een camera, niet in je smartphone. De kwal op dit strand is nu haarscherp, net als het zand er omheen. Maar het zand dichterbij en verder weg, worden mooi vervaagd zodat de focus alleen op de kwal is.

Prints en drukwerk

Als je grote prints aan de muur wilt, haarscherpe fotoboeken, je werk wilt verkopen of voor bedrijven fotografeert, dan is een spiegelreflex aan te raden. Met een smartphone kom je een heel eind, maar je zult toch steeds tegen de beperking van de kwaliteit aan lopen. Hoewel in hierboven zei dat bij 90% van de foto’s de kwaliteit goed genoeg is, kom je er bij prints achter dat dit die resterende 10% is.
 
Reddingsboot
Foto's van landschappen die je maakt met je smartphone missen veel details. Kleuren en structuren worden soms 'gebundeld', waardoor je minder detaillering ziet. Met een spiegelreflexcamera heb je dat veel minder. Daardoor lenen ze zich beter voor fotoprints op klein en groot formaat.
 
 

Hoe bevalt 'het nieuwe leven'?

We zijn vier jaar verder. Ik fotografeer veel. Veel meer dan ik deed met een aparte spiegelreflexcamera. Ik publiceer ook meer, met name op Instagram vanwege het gemak en de interactie met anderen. En Fotowedstrijd.club natuurlijk. Bekijk m’n profiel maar eens. Fotograferen met alleen een iPhone heeft me veel nieuwe inzichten gebracht, m’n fotografie naar een hoger plan getild. En ik vind echt dat ik beter ben gaan fotograferen.
 
Rotterdam Centraal
Je mist details in de foto, vooral in de donkere kleuren. Maar zeg nou zelf: met die zonschittering heb je toch een supergave architectuurfoto?
 
En nu? Blijf ik de rest van m’n leven met een superklein lensje in m’n smartphone fotograferen? Nee. Nu, vier jaar, later blaas ik m’n fotografiehobby nogmaals nieuw leven in. Hoe en waarmee, dat vertel ik je in een volgend artikel, met nieuwe ervaringen en nieuwe foto's. En een nieuwe camera... ;-)


5
Leuk artikel?
Geef hartjes.

Lees meer over Martijn

Martijn fotografeert al sinds zijn 12e met Canon. Ging van fotorolletje naar digitaal compact en via 3 spiegelreflexen naar smartphone-only. Momenteel fotografeert hij het meest met iPhone en pakt hij steeds vaker bewust zijn systeemcamera. Hij is eigenaar van Fotowedstrijd.club en daarnaast grafisch ontwerper en marketeer bij een internetbureau.

Choose your Reaction!
arrow