naar blogoverzicht

Lichtreclame fotograferen in de nacht

Onze gastblogger Sven uit België ging op pad met camera in de donkere avonduren

Ik besluit om 's avonds eens op pad te gaan. Ik passeer dikwijls de A12 en wil wel eens zien wat dat 's avonds of 's nachts geeft. Ik kom al vrij snel met de idee om logo's te gaan fotograferen.

 

Bij avondfotografie verandert de wereld

Bij avondfotografie is het net zoals bij mist fotograferen; de wereld verandert. In mijn geval krijgen de logo's en de merken plots een hele nieuwe dimensie. Alles wordt mysterieus. En dat is nu net het leuke. Vele logo's en/of merken kennen we. Van overdag, vanuit de (social) media. Maar 's avonds verandert dit. Jouw fotografie krijgt een hele andere dimensie.

Logo in het donker

 

Basisuitrusting bij avondfotografie

Als je 's avonds op pad gaat met jouw fototoestel moet je eigenlijk een statief als basisuitrusting mee nemen. Best neem je ook een afstandsbediening mee zodat jouw foto's geen bewegingsonscherpte krijgen.

McDonalds logo in het donker

 

Technische tips bij avondfotografie

Ik geef je nog enkele technische tips mee zodat jij jouw avondfotografie kunt verbeteren. De meeste van mijn foto's zijn met een hogere ISO-waarde genomen. Ik heb er van ISO 500 en ISO 1250 genomen. Verder varieerde mijn sluitertijd van 1/160 seconde tot 2,5 seconden. Mijn diafragma varieerde ook van f3,5 tot f16.

Logo van Zeb in het donker

Eigenlijk moet je hier een beetje spelen en experimenteren. De regels zeggen eigenlijk dat je best jouw ISO zo laag mogelijk houdt en jouw diafragma zo "hoog" mogelijk (hiermee bedoel ik een zo hoog mogelijk getal, dus bijvoorbeeld liever f16 dan f1,8). Zo verkrijg je de meest scherpe foto's met de minste ruis.

Hetzelfde geldt voor de autofocus. Bij sommige avondfoto's moet je manueel scherpstellen. Ik had het geluk dat er nog aardig wat licht was en mijn auto-focus niet blokkeerde.

Young Charlie logo in het donker

 

Experimenteer

Ik experimenteer graag. Telkens op zoek om een leuke foto te nemen. Het idee van logo's fotograferen is zo'n experiment. Het leert me anders te kijken en m'n camera ook in het donker beter te beheersen.

Laat je niet weerhouden door een donkere avond. Ga gewoon eens op pad, kijk om je heen en fotografeer wat je overdag niet opvalt, maar nu wel. Experimenteer en leer.

Logo van keukenhuis in het donker

Dit artikel verscheen ook op Sven's persoonlijke blog Viewfinder.be.7
Leuk artikel?
Geef hartjes.

Lees meer over creativeboody

Sven is onze Belgische gastblogger en medeoprichter van Viewfinder.be. Zijn passie voor fotografie heeft hij van kindsaf. In zijn foto’s zie je dikwijls het momentum terugkomen en oog voor detail. Wat niemand ziet, wil hij vastleggen op beeld.

Choose your Reaction!
arrow