naar blogoverzicht

Mensen verrassen met opvallende composities

“Sometimes, little things make a big difference...”

Natascha van Wezel fotografeert miniaturen in combinatie met objecten op ware grootte. Dat levert geinige composities op waar je wat langer naar kijkt, waar je van gaat glimlachen of je wenkbrauw fronst. Want dat is wat ze met haar foto’s uitlokt. Ik vraag haar hoe ze te werk gaat.

Je maakt grappige scenes die de kijker verrassen. Welke materialen gebruik je?

Bij het opzetten van de scenes maak ik gebruik van objecten op ware grootte en miniaturen op schaal 1:87. Toen ik begon met deze hobby gebruikte ik alleen miniatuurpoppetjes in mijn foto's. Inmiddels heb ik ook meubeltjes, voertuigen en andere materialen op deze schaal. Ik gebruik ze in mijn foto's om het interessant te houden voor de kijker. 

Door mijn fotowerk krijg ik ook speciale wensen en opdrachten. Om foto's met mijn miniaturen te maken wil ik uniek en speciaal blijven, dus laat ik veel van mijn miniaturen speciaal maken. Vervolgens verf ik ze met Vallejo of Citadel hobbyverf en zo heb ik een heel eigen stijl in mijn foto’s.

Je maakt dus ook foto’s in opdracht. Voor de fun of commercieel?

Zowel bedrijven als particulieren doen aanvragen voor een gave foto. Leuk als cadeau, voor jezelf of voor zakelijke doeleinden. Ik werkte al voor grote bedrijven zoals het van der Valk Hotel in Assen, van der Valk Ridderkerk, Spijker Accountancy, Möller Autoschade en zelfs LaceJam in de UK. Ik krijg dus aanvragen uit alle windstreken.

Ook maak ik weleens foto's voor goede doelen. Je kan dan bieden op de foto’s en het opgehaalde bedrag wordt dan geschonken aan het goede doel. Dat deed ik onder andere in 2016 voor Stichting Make A Wish en in 2017 voor Sports Against Cancer. Ook dit jaar zal ik weer zo’n actie doen. Via mijn sociale kanalen houd ik mijn volgers daarvan op de hoogte.

Vorig jaar heb ik vier weken geëxposeerd in Galerie De Duig in Vlaardingen. Dit was superleuk om te doen, ik heb heel veel mooie reacties ontvangen. Mensen vinden het leuk om eens iets anders te zien dan de doorsnee fotografie. Als alles doorgaat staan er ook voor dit jaar twee exposities op de planning.

Even een technische vraag: Zo klein fotograferen vraagt om een speciale aanpak, lijkt me. Waar fotografeer je mee?

Ik maak gebruik van een Nikon D7200 met een 60mm F/2 macro lens. Ik heb een kleine fotostudio en een mini-softbox met verlichting waar ik mijn foto's in maak. De meeste beelden zijn puur en niet gemanipuleerd, maar soms verken ik de grenzen van door juist wel met Photoshop mijn beelden te bewerken. Zoals bijvoorbeeld de foto’s van de peper en de sinaasappel in dit artikel.

Kun je aan de hand van jouw 5 favorieten iets vertellen over je aanpak?

Foto 1: Peper

Peper

De hele foto is origineel door mij opgezet en gefotografeerd. Het enige wat in ik deze foto manipuleerde is de ‘splash’ van de peper. Die heb ik met Photoshop gemaakt en bewerkt totdat het qua belichting en afmetingen mooi in mijn foto paste.

Foto 2: Sinaasappel

Sinaasappel

Ook met deze sinaasappel ben ik met Photoshop gaan manipuleren om het beeld wat spannender te maken. Ik heb van het partje links het vruchtvlees eruit gesneden om het te kunnen vullen met water, alsof het een aquarium werd. Ik ging op zoek naar een geschikte afbeelding van water, dat ik zodanig bewerkte dat het perfect in de sinaasappel paste.

Foto 3: Infuus

Infuus

In deze foto is geen manipulatie gebruikt, het is gefotografeerd zoals ik het heb opgezet. Zoals altijd kan ik alles gebruiken, zo ook mijn eigen infuus na een ziekenhuisopname. De verpleegster stond wwel even gek te kijken toen ik probeerde haar uit te leggen waar ik het voor nodig had.

Foto 4: Klomp

Klomp

De klomp is ook een van mijn eigen favorieten. Objecten en kleuren werken hier mooi samen tot een geslaagde compositie. Met deze foto heb ik voor het eerst meegedaan met een CEWE fotowedstrijd. Er waren meer dan 300 inzendingen, dus ik was best trots met een 11e plaats voor een eerste keer.

Foto 5: Bloem

Bloem

Dit is mijn favoriete lentefoto, ik word er wel blij van. De bloemen heb ik buiten geplukt en meteen gebruikt in deze foto. De kleuren spatten er vanaf.

Waar kunnen we nog meer van je werk zien?

Op mijn website plaats ik de meeste foto’s die ik maak, van vrij werk tot foto’s in opdracht. Daarnaast kun je me vinden op Facebook en Instagram waar ik regelmatig nieuwe foto’s deel. Als je me volgt krijg je dus steeds weer mijn nieuwe werk te zien. Laat gerust een reactie achter, vind ik leuk!2
Leuk artikel?
Geef hartjes.

Lees meer over Martijn

Martijn schrijft informatieve artikelen die je op weg helpen met een fotowedstrijdthema. Hij fotografeert al sinds zijn 12e met Canon, al gebruikt hij ook vaak zijn iPhone. Naast Fotowedstrijd.club is hij grafisch ontwerper en marketeer van een internetbureau.

Choose your Reaction!
arrow